Aktuelno

 Gradska opština Zvezdara i Savet festivala sa ponosom najavljuju 15. jubilarno izdanje Dečjeg pozorišnog festivala POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE koji će pod sloganom „ODRASTANjE“ biti održan od 15. do 21. novembra 2018. godine.

Festival će biti svečano otvoren mini koncertom hora „Kolibri“ pod dirigentskom palicom Ljiljane Ranđelović u četvrtak, 15. novembra u 10 sati u foajeu Ustanove  kulture „Vuk Stefanović Karadžić“.  U takmičarskom programu 15. Zvezdarišta biće izvedeno 14 predstava iz Srbije, Bosne i  Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, u izboru selektora Željka Hubača, koje  će se takmičiti za festivalske nagrade. Festival će otvoriti predstava Modro blago (Crna Gora), a tokom šest festivalskih dana posetioci Zvezdarišta će moći da  pogledaju predstave: Pitam se pitam koliko sam bitan (Srbija), Mačka u čizmama (Srbija), Tužni princ (Bosna i Hercegovina), Sve za ljubav (Srbija), Krickrac to sam ja/Črčke (Slovenija), Mačak i petao (Srbija), Vesela kuća (Srbija), Šporki Špiro i neposlušna Tonka (Hrvatska), Kaštanka (Hrvatska), Mobi Dik (Srbija), Epske igrice: Zidanje Skadra (Srbija), S razlogom (Hrvatska) i Džumbus (Slovenija).

O festivalskim nagradama, kao i svake godine, odlučuju dva žirija: Stručni žiri i  Dečji žiri. Članovi Stručnog žirija su: Diana Kržanić Tepavac, glumica i dramski  pedagog, Nikola Zavišić, pozorišni reditelj i dramaturg i Branko Miloradović, pisac, reditelj i scenarista.

I ove godine u ulozi Dečijeg festivalskog žirija biće MALI POZORIŠNI EKSPERTI – deca-učesnici projekta koji od 2016. godine raste i razvija se uz podršku Udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade – Asitež Srbija i stručno vođenje mladih pozorišnih profesionalaca okupljenih oko neprofitne pozorišne organizacije «Tri groša».

U pratećem programu Zvezdarišta posetioce očekuje niz zanimljivih sadržaja u znaku odrastanja.

Članovi grupe Mali pozorišni eksperti će u okviru pratećeg programa festivala  realizovati i radionicu vršnjačke edukacije o pozorištu „Lecture performance” sa  ciljem da ukažu na značaj pozorišta za odrastanje dece i mladih i svojim vršnjacima približe svet pozorišnih umetnosti.

Rastu i razvijaju se i Zvezdarište i Asitež Srbije koji ove godine obeležavaju 15 godina rada i postojanja. U čast jubileja ove godine će u pratećem programu festivala biti priređena retrospektiva sa osvrtom na 15 godina festivala POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE i 15 godina rada Udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade ASITEŽ SRBIJA, saradnju i zajedničke projekte.

Odrastanje kao centralna tema ovogodišnjeg izdanja Zvezdarišta biće lajtmotiv Dečije konferencije pod nazivom ODRASTANjE UZ PRIRODU I PLANINARENjE na kojoj će članovi planinarske sekcije OŠ „Veljko Dugošević“ predstaviti svoje aktivnosti u prirodi i pozvati vršnjake, ali i roditelje i nastavnike, da više vremena provode u prirodi.

Za roditelje, vaspitače i nastavnike biće organizovano interaktivno predavanje/radionica ODRASTANjE UZ MUZIKU na kome će od muzičkog pedagoga Marijane Milošević Simić, dobiti informacije o uticaju muzike na senzorni, motorički, emocionalni i kognitivni razvoj, kao i smernice i uputstva za rad sa decom različitih uzrasta u cilju podsticanja zdravog rasta i razvoja.

Zvezdarište i ove godine sija u celom gradu: predstave će biti igrane na scenama Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“, Pozorište lutaka „Pinokio“, Pozorišta „Pan teatar“, Pozorišta „Puž“ i Malog pozorišta „Duško Radović“, a ulaznice za sve predstave su besplatne.

 

 

   S radošću vas očekujemo i nastavljamo da rastemo zajedno!

Savet festivala