ASITEŽ Srbija i Zvezdarište

Aktuelna pozorišna scena za mlade kod nas i u regionu
otvoreni razgovor umetnika, aktera i stručnjaka

Šta pozorišta u Srbiji danas nude publici osteljivog tinejdž i zahtevnog adolescentskog uzrasta? Kakvim se sadržajima, temama i pozorišnim formama obraćaju novoj mladoj publici? Kakva su iskustva u regionu, u svetu? Da li su direktori pozorišta, dramski pisci i reditelji poklekli pred različitim vrstama očekivanja i pritisaka, da li su odustali od osetljivih tema sa kojima su se pre desetak godina uspostavljale scene za mlade u institucionalnim okvirima, a produkcijama privlačio velik broj mladih gledalaca koji su najzad osećali pozorište kao svoje sklonište, gde se govori o temama koje ih se tiču? Da li je zadati skučeni finansijski okvir institucionalnih pozorišta i neadekvatna pažnja, da ne kažemo nemar za pozorišnu kulturu za mladu publiku, ili površna konstatacija da mladi jednostavno ne odlaze u pozorište, dovoljan argument za nedopustivo mali broj naslova za mlade na repertoarima vodećih pozorišnih kuća u Beogradu i većini gradova Srbije? Može li se izostanak tekstova savremenih autora, strah od neuspeha istraživačkih projekata i rizik u komercijalnom smislu koji donose inovativne predstave neprepoznatljivih naslova namenjenih uzrastu 13+, opravdavati samo očekivanjima da se pozorišta za decu i mlade ponašaju u skladu sa tržišnim principima?

Otvorenim razgovorom želimo da podsetimo koliko je važno da govorimo o kvalitetu i sadržaju kulturne ponude namenjene mladoj publici, o raznovrsnost izraza i estetika koje bi ova publika mogla da prepozna kao sigurno pribežište u kojem će se manje bolno suočiti sa svojim svakodnevnim iskušenjima. U protivnom mlada publika će biti sve udaljenija od pozorišta i sve usamljenija.
Moderator razgovora je Diana Kržanić Tepavac, predsednica Asiteža Srbija

 


 

“Mali pozorišni eksperti” na Zvezdarištu drugi put

Uzbudljivo iskustvo i pozitivni rezulati Pilot projekta Mali pozorišni eksperti prošle godine započeo učešćem grupe dece kao članova Dečjeg žirija na 13. Zvezdarištu , a zatim nastavljen tokom narednih osam meseci, uverio je grupu mladih profesionalaca koji su ovaj projekat inicirali i vodili, da je neophodno da nastave rad sa novom generacijom dece kako bi se program dalje razvijao i prerastao u stalni projekat ispitivanja i razvoja publike koji će delovati pod okriljem ASITEŽa. Tako će nova grupa dece na ovogodišnjem Zvezdarištu dobiti priliku da započne svoju višemesečnu avanturu otkrivanja različitih apsekata izvođačkih umetnosti, dok će istovremeno prethodna grupa dece-učesnika pilot projekta ove godine ponovo ispratiti i oceniti predstave u funkciji Dečjeg žirija i time zatvoriti krug svog učešća u ovom projektu. To će omogućiti da saznamo kako je čitav proces uticao na njihovo razmišljanje o vrednostima, na razumevanje pozorišta, o interesovanjima i potrebama za kulturnim sadržajima, o savladanim veštinama komunikacije i slobodi da se izrazi sopstveno mišljenje.

Ovaj program nam omogućava da bolje razumemo dečje potrebe, očekivanja i perspektivu kada je reč o pozorištu, i da naša zapažanja i zaključke podelimo sa drugim autorima i profesionalcima kako bi ih podstakli i podržali da sami stvaraju programe koji će obogatiti pozorišnu ponudu i biti u službi daljeg razvoja publike .

Tri člana inicijalnog tima, Ana Popović, Jelena Paligorić Sinkević i Tea Puharić, nastavljaju rad na ovom projektu i sprovode ga uz podršku i uključivanje prema potrebi starih i novih saradnika.

 

Diana Kržanić Tepavac