Nagrade 2016

ODLUKE STRUČNOG ŽIRIJA 13. DEČIJEG POZORIŠNOG FESTIVALA «POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE»

13. DEČJI POZORIŠNI FESTIVAL POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE

SAOPŠTENjE STRUČNOG ŽIRIJA SA OBRAZLOŽENjIMA

Stručni žiri u sastavu : Milan Nešković, pozorišni reditelj, Vaja Dujović, glumica, i Jelena Paligorić, dramaturg na ovogodišnjem festivalu Pozorište Zvezdarište jednoglasno je doneo sve odluke.
Kritička misao i objektivno posmatranje kvaliteta sadržaja predstava od presudnog je značaja za razvoj našeg društva i njihovih najmlađih i najvažnijih članova.

U ovogodišnjoj selekciji festivala imali smo prilike da vidimo aktuelni presek domaće produkcije predstava za decu i predstave iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Italije i Kine. Aktuelni presek u mnogo slučajeva ne zadovoljava etičke i estetičke kriterijume maštovitog i dobrog pozorišta za decu. Dobro pozorište za decu, i to kako ga mi vidimo, je disciplinovano, pošteno, maštovito, misaono i kreativno. Ono nije tržišna roba koja imitira crtane filmove potpuno bukvalno, niti je poligon za proizvoljne glumačke interpretacije. Pozorište za decu je oblast koji je svestan umetnički izbor, a ne nešto na šta se spada. Umetnost za decu mora biti odgovorna i promišljena, i njena realizacija mora zadovoljavati visoke profesionalne kriterijume.

U digitalnoj eri, naša deca jednostavno vide više slika u sekundi nego što smo videli mi i naši roditelji. Oni su deca ajfona, tableta, kompjutera, virtuelne realnosti. Međutim, pozorište je preživelo sve industrijske revolucije, jer je ono jedina umetnost koja se dešava u trenutku, i ne može se ponoviti. To je čini autentičnom, kako na umetničkom i interaktivnom nivou, tako i pre svega na emocionalnom.
Nažalost, selekcija koju smo imali prilike da vidimo, govori nam da je pozorišna umetnost za decu na putu proizvoljnosti, kopiranja komercijalnih sadržaja, loših estetičkih normi. Sa druge strane, neke predstave su odskočile kao na velikoj trambolini i vinule se među zvezde.

ODLUKE O NAGRADAMA

Nagradu za dramski tekst, žiri ovogodišnjeg Zvezdarišta dodeljuje Aleksandri Milavić Dejvis, za tekst „Zlatna torta za zlatnu princezu“ u produkciji Pozorišta „Puž“ iz Beograda. Tekst Aleksandre Milavić Dejvis raspolaže svim onim elementima koje jedan uzbudljiv tekst za decu je poželjno da poseduje. Prepun je događaja koji se smenjuju na traci, dovoljno je brz za savremene generacije, te prepun citata na popularnu kulturu. On podstiče zdrav humor. „Zlatna torta za zlatnu princezu“ tekst je koji je od strane glumaca govoren i iznešen na najvišem nivou, za razliku od nekih drugih tekstova koji su na papiru maestralni, ali su u potpunosti uništeni lošim i proizvoljnim glumačkim interpretacijama.

Nagradu za kostim, žiri ovogodišnjeg Zvezdarišta, dodeljuje Magdaleni Klašnja, za predstavu „Čarobnjak iz Oza“ u produkciji pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda. Magdalena Klašnja je, autentičnim izrazom i savremenim dizajnom, na scenu donela magiju. Njen kostim je suvereno umetničko delo, koje trasira čitavu estetiku ove predstave i sa sobom nosi dokaz da elementi savremenog dizajna itekako mogu komunicirati sa najmlađom publikom. Njen kostim odupire se trendu kiča i jeftinoće, dajući najmlađima ono što najviše zaslužuju a to je zvezdana prašina i mašta koju oblače likovi ove predstave.

Nagradu za kreaciju lutaka, žiri ovogodišnjeg Zvezdarišta, dodeljuje Filipu Jevtiću, Jeleni Stanojević i Antunu Gveroviću za predstavu „Bajka o ribaru i ribici“ u produkciji pozorišta lutaka „Pinokio“, Novi Beograd. Kreacija lutaka u predstavi „Bajka o ribaru i ribici“ u najboljem smislu približava klasično lutkarsko pozorište deci, a sa druge strane ih obogaćuje savremenim elementima.

Nagradu za najbolju glumicu festivala Pozorište Zvezdarište, žiri dodeljuje Jasmini Pralija, za ulogu u predstavi „Par cipela“ u produkciji Dečjeg pozorišta iz Subotice. Jasmina Pralija, izuzetno raskošnim glumačkim talentom, na scenu iznosi briljantnu intrepretaciju, prepunu najsitnijih ukrasa i detalja. Njena glumačka sredstva su savremena i životna. Jasmina Pralija koristi širok dijapazon citata na različite vrste dečjeg pozorišta u svojoj glumi, i to radi na najvišem umetničkom nivou.

Nagradu za najboljeg glumca festivala, žiri dodeljuje ravnopravno glumcima Kalu Beli i Gregušu Zalanu, za uloge u predstavi „Par cipela“. Ova odluka, kao i sve ostale, doneta je jednoglasno. Ova dva glumca na scenu iznose autentičnu energiju i disciplinu, sa sobom nose neverovatnu moć i iznad svega njihova je umetnička interpretacija na najvišem nivou. Glumci predstave „Par cipela“ igraju kao jedan, njihov je tim neverovatno uigran, i oni rade jedni drugima u korist. U njihovoj intepretaciji nema šmire, potcenjivanja publike. Ima discipline, jasne glumačke kreacije i iznad svega neverovatno poštenog odnosa prema publici i poslu koji obavljaju.

Nagradu za režiju žiri festivala Pozorište Zvezdarište dodeljuje Todoru Valovu za režiju predstave „Par cipela“ Dečjeg pozorišta Subotica. Todor Valov, kao autor ove izuzetne predstave, u oblast pozorišta za decu i mlade donosi novu energiju, izrazitu inovativnost i savremena rediteljska sredstva. On kombinuje promišljanja o različitim žanrovima. Njegova predstava diše, ona je poletna, emotivna i umetnički dovedena do perfekcije.
  Grand prix festivala Pozorište Zvezdarište, žiri festivala jednoglasno i uz duboki naklon dodeljuje predstavi „Par cipela“Dečjeg pozorišta Subotica.

„Par cipela“ umetnički je najmoćnija predstava ovogodišnjeg festivala. Ona odskače miljama daleko, kako po kvalitetu, tako po izvedbi. Njena najveća snaga zapravo leži u tome da je vrlo često umreženo mišljenje za dobru predstavu potrebno mnogo novca. „Par cipela“ nam govori da je, uz skromna sredstva i more mašte, moguće napraviti jednu visoko kvalitetno umetničko delo, koje je prepuno ljubavi, empatije i emocija. „Par cipela“ uliva nadu da je pozorište za decu i mlade na dobrom putu, da su inovacije na planu dramaturgije i režije, i glumačkih sredstava, moguće. „Par cipela“ je svima nama zadao zadatak kako jedna predstava za decu mora da izgleda, kao ozbiljna i umetnički visoko kvalitetna predstava, kako na etičkom, tako i na estetičkom nivou.


 

 

Dečiji žiri 13. Dečjeg pozorišnog festivala POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE koji čini 13 devojčica i dečaka uzrasta od 8 do 12 godina, učesnika programa MALI EKSPERTI, na sednici održanoj 27. novembra 2016. godine, doneo je odluku:

  1. nagrada – predstava „ZLATNA TORTA ZA ZLATNU PRINCEZU” Pozorišta “Puž” iz Beograda (tekst i režija: Aleksandra Milavić Dejvis)

  2. nagrada – predstava „ALADIN” Kruševačkog pozorišta  (tekst: Spasoje Ž. Milanović, režija: Zoran Lozančić)

  3. nagrada – predstava „DAMOJED” Pozorišta lutaka Niš (tekst: Nataša Ilić, režija: Biljana Radenković) i predstava „MAČOR U ČIZMAMA” Gradskog pozorišta Podgorica (tekst: Igor Bojović, režija: Gorčin Stojanović)

MALI EKSPERTI