Nagrade

ODLUKE STRUČNOG ŽIRIJA 14. DEČIJEG POZORIŠNOG FESTIVALA «POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE»

 

Stručni žiri 14. Dečjeg pozorišnog festivala POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE, u sastavu: Igor Vuk Torbica, reditelj, Milica Piletić, dramaturg i Svetlana Sretenović, glumica, na završnoj sednici, održanoj 22. novembra 2017. godine, doneo je sledeće odluke:

 

ODLUKE O NAGRADAMA

  Nagrada za Vizuelni identitet predstave dodeli Nikolil Zavišiću i  Nataliji Burnos za predstavu „Nevidljiva“, Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar.
Obrazloženje:
Svet nevidljive devojčice, na čaroban i maštovit način, njeni kreatori su učinili više nego vidljivim i izuzetno vizuelno uzbudljivim: svetlom, rekvizitom, lutkama, kostimom, a najviše svojom maštom i verom u ideju da zaista može postojati lepši i pravedniji svet.

  Nagrada za Kreaciju i animaciju lutaka dodeli ansamblu i autorskom timu predstave „Odisej – San o povratku“, Pozorišta Dječije pozorište Republike Srpske, Banja Luka
Obrazloženje:
Autorski tim i ansambl predstave „Odisej – san o povratku“ kreirali su autentičan vizuelni jezik koji na spektakularan način komunicira sa publikom. Spretnim kombinovanjem planova naracije poznatog grčkog mita hrabro su istupili iz ograničenja pozorišne scene.

Nagrada za glumca festivala dodeli Dušku Mazalici za ulogu Odiseja u predstavi „Odisej“, Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka.
Obrazloženje:
Zbog zahtevne i neobične uloge u kojoj nas je glumac, kroz neverbalni teatar, pokretom, plesom, animacijom lutke, uverio da je Odisej neustrašiv i sposoban da nas uvede u svet mitskih bića, kao i da zbog njegove vere u pobedu i povratak, sama publika na kraju putovanja slavi ideju da se uz volju i trud želje ostvaruju – nagradu za najboljeg glumca festivala žiri jednoglasno dodeljuje Dušku Mazalici za ulogu Odiseja u istoimenoj predstavi.

Nagrada za glumicu festivala dodeli Maji Jovanović za ulogu Alise u predstavi „Alisa“, Pozorišta „Puls teatar“ Lazarevac.
Obrazloženje:
Zbog lakoće u igri kojom nas Alisa u istoimenoj predstavi povede u Zemlju čuda, sa tačnom i gotovo detinje čistom emocijom i verom u čuda, zbog čega je poput magneta publika prati na njenom putu – nagradu za najbolju glumicu festivala žiri jednoglasno dodeljuje Maji Jovanović za ulogu Alise u istoimenoj predstavi u režiji Bojane Lazić.

Nagrada za tekst, izbor teme i dramaturgiju dodeli Kseniji Zec i Saši Božiću za predstavu „U zvijezde“, Gradskog kazališta lutaka Split.
Obrazloženje:
Za uspešnu, duhovitu i inteligentnu obradu teme, za uspešno lansiranje publike svih uzrasta u svemir, za uzbudljivu posetu Mesecu, za vraćanje vere da je zemlja ipak okrugla, a pozorište za decu prostor za maštovite lekcije i estetske spektakle koji se osmišljavaju najpre na papiru, NAGRADU ZA TEKST odnosno IZBOR TEME I DRAMATURGIJU žiri jednoglasno dodljuje KSENIJI ZEC I SAŠI BOŽIĆU za predstavu „U ZVIJEZDE“ Gradskog kazališta lutaka iz Splita.

Nagrada za režiju dodeli Bojani Lazić za režiju  predstave „Alisa“, Pozorišta „Puls teatar“ Lazarevac.
Obrazloženje:
Rad Bojane Lazić predstavlja jedan autentičan i izuzetan rediteljski postupak, očišćen i lišen bilo kakvih usiljenih ili okoštalih rediteljskih postupaka u ostvarivanju teatra za najmlađe. Ona pristupa oniričkoj atmosferi Alise surovo, ritualno i makabrično, dajući ovoj priči neophodnu dozu plemenitog straha, koji gledaoce dovodi do plemenitog i katarzičkog saznanja. Ne odvodeći svoju poetiku nikad u područje apsolutne fantazije, ona je vezuje za ono konkretno u odrastanju svake mlade devojke. Rediteljka dodaje svojoj predstavi i onaj čudan sastojak za svako veliko umetničko delo, a to je dubinski i lični plan koji je utkala u ovu predstavu.

Grand prix  festivala  dodeli predstavi „Alisa“, Pozorišta „Puls teatar“ Lazarevac.
Obrazloženje:
„Alisa“ Bojane Lazić predstava je koja nas ne vodi samo kroz dramski sadržaj nego i kroz iskustvo punokrvnog teatarskog čina.Na taj način prolazimo kroz mračno ogledalo i iz prvog lica pratimo sudbinu Alise, primorani da i sami u njoj učestvujemo. Ovaj jedinstveni teatarski hepening predstavlja možda i usamljeno ostrvo u skorašnjoj produkciji pozorišta za decu i mlade, ali nadamo se i tihi alarm i vodilju za buduće iskorake u repertoarima naših pozorišta.

 


Dečji žiri 14. Dečjeg pozorišnog festivala POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE koji čine  devojčice i dečaci uzrasta od 8 do 12 godina, učesnici programa MALI POZORIŠNI EKSPERTI,  na sednici, održanoj 22. novembra 2017. godine, doneo je odluku:

   1. nagrada – predstava „ČAROBNJAK IZ OZA“ Kraljevačkog pozorišta (tekst i režija: Miodrag Dinulović)

   2. nagrada – predstava „U zvijezde“ Gradskog kazališta lutaka Split(tekst i režija: Ksenija Zec i Saša Božović)

   3. nagrada – predstava „PINOKIO“ Pozorišta lutaka Niš (autor teksta, adaptacija, dramaturgija: Spasoje Ž. Milovanović po delu Karla Kolodija, režija: Zoran Lozinčić)

MALI POZORIŠNI EKSPERTI

U Beogradu, 22.11.2017.godine