Реч селектора

Након одгледаних 36 представа пријављених за учешће на 16. Дечјем позоришном фестивалу ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ, донео сам одлуку да у селекцију за такмичарски програм уврстим следеће продукције:

 1. Дечје позориште Суботица – ИЗВИНИ МАМА
 2. Juozas Miltinis drama theatre, Panevėžys, Litvanija – JOHNNY BE GOOD
 3. Позориште „Бошко Буха“, Београд – ОЛИВЕР ТВИСТ
 4. Крушевачко позориште, Крушевац – ЗВОНАР БОГОРОДИЧИНЕ ЦРКВЕ
 5. Позориште младих, Нови Сад – НА ВУКОВОМ ТРАГУ
 6. „Пан розориште“, Београд – БЕОГРАДСКА МУМИЈА
 7. Позориште лутака Ниш – ВУК КОЈИ ЈЕ ИСПАО ИЗ КЊИГЕ
 8. Дјечје казалиште Бранка Михаљевића, Осијек, Хрватска – ПЛИВА ПАТКА ПРЕКО ДРАВЕ
 9. Позориште за децу Крагујевац – ШАРЕНО ДРВО
 10. Градско казалиште лутака Ријека, Хрватска – АВАНТУРЕ МАЛОГА ЈУЈУ
 11. Позориште лутака „Пинокио“, Београд – БАРОНИ ДИ МАКАРОНИ
 12. Студио луткарства Сарајево, Босна и Херцеговина – ПАТУЉАК НАМ ПРИЧА
 13. Факултет драмских уметности Београд – ЛЕТО КАДА САМ НАУЧИЛА ДА ЛЕТИМ

Иако је овогодишњи број пријава мањи од прошлогодишњег, понуда је била разноврснија и далеко квалитетнија, а посебно у сегменту луткарских представа. Од старе и необично инспиративне сарајевске луткарске сцене, преко стандардно квалитетне осијечке луткарске школе, добре српске луткарске праксе, која је нашла свој сценски простор за ауторски рад и изван наших граница, па до примера изузетног естетског узлета новог чешког луткарског израза, луткари су по ко зна који пут показали не само изузетан витализам, већ и значајан ниво театарске радозналости, посебно на плану форме и комуникативности са савременом публиком, која тражи нови израз у оквиру којег је могуће пласирати продуктивне дидактичке поруке.

Такође, у драмском позоришту за децу приметно је интересовање аутора за нове сценске форме које поштују савремену дечију перцепцију стварности сваковрсно оптерећену све иновативнијим дигиталним и информатичким технологијама. Ипак, у драмском театру и даље доминира класичан театарски израз, ове године у неколико представа доведен на висок естетски ниво, посебно у продукцијама театара који себи могу да приуште ансамбл представе.

У суштини, овогодишњи избор није последица трагања за потврдом неког концепта, већ избор најбољег од понуђеног, са уважавањем савременог сценског израза.

У Београду, 8.7.2019.г.
Жељко Хубач, Селектор фестивала