Аситеж и Звездариште

Уводни програм, предавање
Поглед у савремене праксе позоришта за децу и младу публику

Традиционални програм којим се АСИТЕЖ Србије и Позориште Звездариште заједнички обраћају младим уметницима, студентима уметничких академија и професионалцима у извођачким уметностима за младу публику, ове године почиње на дан уочи званичног отварања Фестивала. Овогодишњи уводни програм је тематско предавање посвећено савременој позоришној продукцији за децу и младе у Србији, региону и свету. Тим АСИТЕЖа Србије, стручњаци и практичари из ове области, поделиће своје знање, искуство као и актуелне информације са будућим генерацијама позоришних професионалаца, студентима првих година позоришне продукције на Факултету драмских уметности Универзитета уметности у Београду. Предавање је организовано у сарадњи са Факултетом драмских уметности, Катедром за менаџмент и продукцију позоришта, радија и културе.

уторак, 19. новембра од 11 до 13 часова, ФДУ, Нови Београд


Сусрет АСИТЕЖ чланова из регије

Све чешће и све гласније позоришни уметници и ствараоци опомињу како су фестивали престали да буду место сусрета уметника; учесници углавном долазе на фестивал тек да поставе сцену, одиграју представу и најчешће одмах по завршетку извођења представе, чим се сценографија и костим спакују у комби, одлазе кући. Гости, учесници у програму фестивала и домаћи уметници, тешко да тако имају прилике да се сусретну и међусобно упознају, разговарају о актуелним темама, размене новости и контакте и можда започну дуготрајна пријатељства из којих готово по правилу настају најбоље сарадње. Фестивали тако губе онај важан и подстицајан сегмент који доноси осећање посебне врсте свечаности код свих. А да ли је у питању искључиво проблем времена и новца? Ми мислимо да није. У намери да осигурамо простор за директан сусрет учесника и гостију фестивала, АСИТЕЖ чланова земаља регије, АСИТЕЖ Србије и Звездариште успостављају Дан сусрета АСИТЕЖ чланова на ком ће разговарати и међусобно се информисати колеге из Македоније, Хрватске и Србије .

четвртак, 21. новембар, од 12.30 часова, Мултимедијална сала – Театар “Вук”

Представљање нове збирке кратких драмских текстова „Приче са малог одмора – Светосавске приче“

Након позитивних реакција учесника и јавности на концепт програма „Приче са малог одмора“ реализованог у периоду oд 2015. до 2018. године, и великог интересовања за збирку кратких драмских текстова која је из њега настала и која је објављена у издању „Креативног центра“, АСИТЕЖ Србије је, по истом моделу, покренуо други циклус овог програма за младе драмске писце. Овог пута, учесници су кроз радионице са ученицима у школи истраживали тему школске славе Свети Сава и светосавља као принципа. Тако је другој збирци кратких драмских текстова насталих током програма 2018-2019, називу „Приче са малог одмора“ додат поднаслов „Светосавске приче“ које ће први пут бити представљене у форми јавног читања одломака из комада, у сарадњи са студентима позоришне режије и глуме на ФДУ.

Да подсетимо на модел овог успешног програма: млади драмски писци изабрани по конкурсној пријави, пролазе кроз радионице за припрему за рад са ученицима у школи које воде стручни сарадници.
Следе радионице младих писаца са ученицима виших разреда основне школе. Радионице се одржавају у школи у оквиру редовне наставе српског језика. Уз помоћ различитих форми: драмских и позоришних техника и примењеног позоришта, млади писци са ученицима дискутују, испитују и преиспитују задату тему. Из радионичарског процеса настаје иницијални материјал за рад на текстовима. Следи период разраде идеја са менторком и рад на текстовима. Прва верзија текста проверава се у учионици на радионици са учесницима из претходног сета радионица уз пуно уважавање њихових реакција. Прочишћена, финална верзија текста представља се јавности у форми јавног читања текста.

Менторка: Милена Деполо
Стручни сарадници: драмска списатељица Миња Богавац и свештеник и редитељ Ненад Илић
Програмска директорка: Диана Кржанић Тепавац

Драмски писци, учесници програма и аутори драмских текстова:
Мина Ћирић, Милица Костић, Кристина Бојанић и Павле Лазаревић

Сценско читање одломака текстова приредили су студенти ФДУ ИИ године позоришне режије у класи редовне професорке Иване Вујић и доцента Снежане Тришић;
Никола Бундало, Аља Даничић, Катарина Вјештица, Ђорђе Нешовић, Ива Олујић уз помоћ колега са катедре глуме ФДУ.

Пројекат „Приче са малог одмора/Светосавске приче“ подржало је Министарство културе и информисања

петак, 22. новембар, од 11.00 часова, Мултимедијална сала – Театар “Вук”

Диана Кржанић Тепавац, председница Аситежа Србије