Шеснаесто Звездариште

Градска општина Звездара и Савет фестивала са поносом најављују 16. издање Дечјег позоришног фестивала ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ који ће под слоганом „СВЕЗНАЛИШТЕ“ бити одржан од 20. до 26. новембра 2019. године.
Ове године почињемо и пре званичног почетка! И то обраћањем новим генерацијама, онима који ће тек стварати позориште за децу и младе.

У уторак, 19. новембра од 11 до 13 часова на Факултету драмских уметности биће одржано предавање „Поглед у савремене праксе позоришта за децу и младу публику“. Предавање је намењено младим уметницима, студентима уметничких академија и професионалцима у извођачким уметностима за младу публику, а резултат је дугогодишње сарадње са Аситежом Србије уз подршку Факултета драмских уметности – Катедре за менаџмент и продукцију позоришта, радија и културе.

Званично почињемо на Светски дан детета: у среду, 20. новембра у 10.30 часова на великој сцени Театра „Вук“, фестивал ће свечано отворити Милош Игњатовић, председник Савета фестивала и председник Градске општине Звездара.

Дечји хор „Колибри“ под диригентском палицом Љиљане Ранђеловић извешће неколико дечјих песама на стихове Љубивоја Ршумовића, њему у част, као добитнику овогодишњег признања ЗВЕЗДА МЕЂУ ЗВЕЗДАМА које Савет фестивала додељује за трајни допринос развоју позоришта за децу и младе.

У Такмичарском програму 16. Звездаришта биће изведено 13 представа из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Литваније, у избору селектора Жељка Хубача, а о фестивалским наградама, као и сваке године, одлучују два жирија: Стручни жири и Дечји жири.

Чланови Стручног жирија 16. Звездаришта су: Александра Гловацки, драматуршкиња и позоришна критичарка, Бојана Лазић, позоришна редитељка и Стефан Бундало, глумац.

У улози Дечијег фестивалског жирија биће дечаци и девојчице узраста од 8 до 13 година – учесници већ четврте генерације пројекта «Мали позоришни експерти» .

Развијамо и даље партнерство са Удружењем за развој позоришта за децу и младе АСИТЕЖ СРБИЈА, кроз организовање три догађаја у оквиру Пратећег програма фестивала:

  • Предавање „Поглед у савремене праксе позоришта за децу и младу публику“ на Факултету драмских уметности (уторак, 19. новембра од 11 до 13 часова)
  • Сусрет АСИТЕЖ чланова из регије на коме ће учествовати позоришни ствараоци из Македоније, Хрватске и Србије (четвртак, 21. новембар, од 12.30 часова, Мултимедијална сала – Театар “Вук”)
  • Представљање нове збирке кратких драмских текстова „Приче са малог одмора – Светосавске приче“ (петак, 22. новембар, од 11.00 часова, Мултимедијална сала – Театар “Вук”)

На 16. Звездаришту, и кроз такмичарски и кроз пратећи програм, обележавамо значајне јубилеје: 30 година од доношења Конвенције Уједињених нација о правима детета и 30 година рада Издавачке куће „Креативни центар“ која је партнер и пријатељ фестивала од његовог оснивања. И Звездариште и „Креативни центар“ континуирано раде на промоцији и унапређењу права деце на културу, али и осталих људских права, нудећи им квалитетне садржаје и могућност да се чује и њихов глас, бринући да култура буде доступна сваком детету, подстичући развој њиховог креативног и критичког мишљења.

Домаћин Звездаришта је Театар „Вук“, а представе, предавања, сусрети и радионице се одржавају и на Факултету драмских уметности, у Позоришту лутака „Пинокио“ и позоришту „Пан театар“. Улазнице за све представе су бесплатне.

Са низом занимљивих, паметних, узбудљивих догађаја и великом радошћу вас очекујемо!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *