Мали позоришни времеплов

едукативна радионица о времену

Са неописивом радошћу и нестрпљењем ишчекујемо још једно издање фестивала „Позориште Звездариште“ где ћемо представити четврту генерацију „Малих позоришних експерата“. У питању је програм за развој дечје публике намењен деци узраста од 8 до 12 година, који се развија и одвија од 2016. године. Настао је инспирисан концептима програма Starke Stüke ExpertInnen – Starke Stüke фестивала из Франкфурта на Мајни и Аситеж дијалога са Битеф Полифоније 2016. године. Програм се састоји из два типа активности – посета позориштима, гледања представа и дискусија након њих, као и критичких и креативних радионица. Циљ програма је двострук: с једне стране, охрабривање и оснаживање критичког мишљења дечје публике на примерима из извођачких уметности, а са друге, развој квалитета извођачких уметности за децу и младе у Србији, кроз остваривање директног дијалога између позоришних аутора за децу и њихове публике. Нови полазници програма провешће седам чаробних дана са својим нешто искуснијим вршњацима из претходних генерација, гледајући и оцењујући представе, учећи кроз забаву и дружење, откривајући нове пределе слободе и маште. „Звездариште“ је њихово омиљено доба у години, јер су они тада дечји жири, односно, тада је, како они кажу, њихов глас ауторитет.

За неке време мало брже лети, па ће полазници из прве генерације, која је представљена на „Звездаришту“ 2016. године, бити међу првим полазницима новог програма „Млади позоришни експерти“, прилагођеног узрасту од 13 до 18 година. Ова надградња иницијалног програма могућа је захваљујући доследној и одрживој подршци коју смо имали од почетка, најпре од фестивала „Позориште Звездариште“ и свих позоришних сцена за децу у Београду и од великог броја других сарадника, који су допринели томе да се ствар не заустави на нашем личном ентузијазму. Кључну подршку, дало је Народно позориште у Београду почетком ове године. Захваљујући њима, овај програм се развија, временом постаје све бољи, а наш труд и значај овог програма препознају и други, као и све шира јавност.

Кад смо већ код времена, искористићемо ову прилику да најавимо едукативну радионицу за сву децу на пратећем програму „Звездаришта“ 2019. године под називом „Мали позоришни времеплов“. Позориште је процесуална уметност. Промене које чине драму и представу, али које се дешавају и у публици, могуће су управо у трајању. Данас, када живимо у инстант култури, када дечја когнитивна активност обрађује значајно више информација у секунди, него што је то некада био случај, у добу пре експанзије дигиталног, од неизмерне је важности понекад зауставити време, а можда и рећи тренутку – Тако си диван! Стани! Трај! као што је Фауст то учинио (и тиме спасио своју душу!)

На радионици „Мали позоришни времеплов“ решаваћемо загонетке које су нам дали велики умови, научници, философи и уметници, мислећи време и о времену; научићемо разлике између природног, календарског, драмског и сценског времена, али и које су разлике и да ли има неких сличности између субјективног и објективног времена; запитаћемо се шта је то процес, и чему он служи и зашто неке ствари захтевају време и његову пролазност; преиспитаћемо природу тренутка и какво је време наших сећања и успомена.

Такође, сазнаћемо шта се дешава када испричамо причу од почетка дo краја, а шта када је испричамо од краја ка почетку. Да ли прича може да се прича од средине, и ако да, где онда иде почетак а где крај? Какве разлике след догађаја прави у нашим интерпретативним авантурама и да ли можемо да прозремо приповедачеву намеру ако препознамо његов начин приповедања у односу на време?

Сва ова питања обогатићемо примерима из позоришних представа које смо гледали. Радионица је намењена деци узраста од 8 до 12 година и бесплатна је за учеснике. Радионицу су осмислили и воде млади позоришни професионалци окупљени око уметничке групе „Три гроша“.

Ана Поповић
Позоришни редитељ и позоришни педагог уметничке групе „Три гроша“