Одлуке стручног жирија

Стручни жири 16. Дечјег позоришног фестивала ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ, у саставу: Александра Гловацки, позоришна критичарка и драматуршкиња, Бојана Лазић, редитељка и Стефан Бундало, глумац, на седници, одржаној 25. новембра 2019. године, донео је следеће одлуке:

Да се Награда за АНИМАЦИЈУ ЛУТАКА додели ансамблу представе „На вуковом трагу” Позоришта младих Нови Сад.
Образложење: Не само анимацијом лутака, већ је коришћењем свих осталих сценских елемената целокупни ансамбл ове представе постигао висок уметнички ефекат, који може и треба да служи као пример приступа озбиљном дечјем позоришту.

Да се Награда за глумца фестивала додели Стефану Остојићу за улогу Чаробњака у представи „Извини мама”, Дечјег позоришта Суботица.
Образложење: Ретко је данас видети овакво обиље сценског шарма и лакоће са покрићем, изнад свега озбиљност и емотивност у игри, коју је Стефан Остојић показао као Чаробњак.

Да се Награда за глумицу фестивала додели Викторији Палфи за улогу Васје у представи „Извини мама”, Дечјег позоришта Суботица.
Образложење: Промишљено и прецизно, минималистичким средствима, Викторија Палфи успева убедљиво и са јаком емоцијом да прикаже комплексан однос малога Васје према свету који га окружује.

Да се Награда за режију додели Јакубу Максимову за режију представе „На вуковом трагу”, Позоришта младих Нови Сад.
Образложење: Режија ове представе је једна од оних о којој се прича и причаће се, јер храбро и паметно подиже високе уметничке стандарде доброг позоришта за децу и позива све друге редитеље да прате овај квалитетан и посвећен уметнички траг.

Да се Специјална награда додели представи „Шарено дрво” Позоришта за децу Крагујевац која најмлађе уводи у свет позоришта, стварајући тако будућу публику неоптерећену постојећим конвенцијама. Сматрамо да је оваква врста позоришта неопходна у смислу неговања неке будуће публике.

Да се GRAND PRIX фестивала додели представи „Извини мама”, Дечјег позоришта Суботица.
Образложење: Оригиналним сценским језиком, ова представа оживљава старинску бајку, приближивши је савременом сензибилитету, и то кроз све сегменте: глумом, дизајном, атмосфером, звуком и важном поруком једнако актуелном данас као што је и некад била, како за мале тако и за велике.

Жири похваљује представу Авантуре малога Јују Градског” казалишта лутака Ријека, јер суптилним сценским језиком, а са свим позоришним елементима, нежно оживљава стару дечју песмицу. Жири посебно истиче завршну драматуршку интервенцију и њену снажну хуману поруку.

Са жаљењем констатујемо да овај фестивалски избор није понудио квалитетан оригинални савремени драмски текст који бисмо наградили. Већина представа се заснива на драматизацијама постојећих и већ виђених предложака. Само једна представа се бави савременом и актуелном тематиком, на жалост са незаокруженом драматуршком интервенцијом. Сматрамо да је ово тренутно највећи проблем за будућност позоришта за децу и младе и препоручујемо и инсистирамо да се са много већом пажњом приступи стимулисању стварања озбиљних и квалитетних текстова за децу и младе.

Намеће се закључак да се у неким случајевима олако и неозбиљно приступило стварању репертоара, па су се такве представе нашле и на овом фестивалу. Естрадизацијом и подилажењем неукусу, ствара се велика штета са несагледивим последицама по развој публике у том осетљивом узрасту и то је нешто чему цела професија треба да стане на пут.

У Београду, 25.11.2019.г.

Александра Гловацки
Бојана Лазић
Стефан Бундало