ЗВЕЗДАРИШТЕ 2022 – ОДЛУКЕ СТРУЧНОГ ЖИРИЈА

     Стручни жири 17. Дечјег позоришног фестивала ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ, у саставу: Миран Хајош, позоришни продуцент, Оливера Викторовић Ђурашковић, глумица и професор глуме и Тијана Грумић, драмска списатељица и драматуршкиња, на седници, одржаној 27. маја 2022. године, донео је следеће одлуке: 

     Овогодишњи жири 17. Дечјег позоришног фестивала “Позориште Звездариште” жели да ода посебно признање организационом тиму 17. Позоришта Звездаришта за квалитетну и предану организацију фестивала након двоипогодишње паузе, улажући тиме велики напор да у временима која су и даље изазовна како за позориште, тако посебно за позоришне фестивале, у Београд поново доведу велики број представа на радост и уживање свих нас који смо имали прилику да их гледамо.

  • Да се СПЕЦИЈАНА НАГРАДА ЗА КОЛЕКТИВНУ ИГРУ додели ансамблу представе “Дечак са кофером” Малог позоришта ,,Душко Радовић”
    Образложење: 
    Глумице и глумци представе “Дечак са кофером” су минималним, а ефектним глумачким знацима и средствима на оригиналан начин спровели бројне трансформације, тиме испричавши дирљиву и важну причу на деци и младима пријемчив и адекватан начин, што је и сама публика потврдила својим реакцијама.
  • Да се НАГРАДА ЗА АНИМАЦИЈУ додели ансамблу представе “Тихи дечак” Позоришта за децу Крагујевац
    Образложење: 
    Глумице и глумци представе “Тихи дечак” користећи само своја тела и гласове успели су да на вешт и аутентичан начин истовремено дочарају сценографска решења, догађаје, жива бића и осећања.
  • Да се НАГРАДА ЗА ГЛУМЦА ФЕСТИВАЛА равноправно додели Домагоју Иванковићу за улогу оца у представи “Мала Фрида”, Градског казалишта Жар птица 
    и 
    Миломиру Ракићу за улогу дечака Вука у представи „Тихи дечак“, Позоришта за децу Крагујевац.
    Образложење:
    Домагој Иванковић показује распон могућности која се крећу од аутентичне глуме, преко плеса, па све до мађионичарских трикова, чиме живописно дочарава лик креативног и брижног оца уметнице Фриде Кало.
    Миломир Ракић посвећено и предано утеловљује лик дечака Вука који доживљава незгоду у којој губи слух и из безбрижног дечака постаје дечак који мора да научи да живи у једном новом свету, али то успева пуним плућима. Изузетном глумачком трансформацијом, Миломир нам то аутентично преноси са сцене.
  • Да се НАГРАДА ЗА ГЛУМИЦУ ФЕСТИВАЛА додели Аманди Пренкај за улогу Мале Фриде у представи „Мала Фрида“, Градског казалишта “Жар птица”.
    Образложење: 
    Аманда Пренкај својим глумачким талентом и прецизном игром фантастично дочарава лик велике уметнице Фриде Кало из периода сликаркиног детињства, како духом, тако и упечатљивом визуелном трансформацијом.
  • Да се НАГРАДА ЗА ТЕКСТ додели Јелени Ковачић за текст представе “Мала Фрида” Градског казалишта ,,Жар птица”.
    Образложење: 
    Јелена Ковачић на занатски вешт начин прича причу о одрастању велике уметнице Фриде Кало, њеној борби са тиме што је остала деца виде другачијом због њене болести, великој подршци коју је налазила у својој породици, али и томе шта значи бити девојчица у свету наклоњеном мушкарцима, тиме причајући причу о свим девојчицама и подижући је са разине специфичног, на разину универзалног.
  • Да се НАГРАДА ЗА РЕЖИЈУ  додели Аници Томић за режију представе „Мала Фрида“, Градског казалишта ,,Жар птица”.
    Образложење: 
    Аница Томић, у сарадњи са својим ауторским тимом, маштовитим и ефектним средствима дочарава причу Мале Фриде, гради просторе и атмосфере и својом прецизном режијом вешто води глумце и сараднике кроз одличан текст пружајући им тиме прилику да као колектив искажу све своје потенцијале и креативност, тиме публици разних старосних доби пружајући прави ужитак за гледање. 
  • Да се ГРАН ПРИ фестивала додели представи „Тихи дечак“,  Позоришта за децу Крагујевац.
    Образложење: 
    Ана Душа и Тин Грабнар у сарадњи са Дечијим позориштем из Крагујевца граде представу јединственог сугестивног израза која у свим својим сегментима, а минималним средствима, показује топлину приче и важност проблема детета са потребом за додатном подршком. Ова представа намењена деци свих узраста ни одраслу публику не оставља равнодушном, дапаче отвара свима питања о животу у специфичним ситуацијама са којима сви можемо да се сусретнемо.

У Београду, 27.5.2022.г.
Миран Хајош
Оливера Викторовић Ђурашковић
Тијана Грумић