АСИТЕЖ И ЗВЕЗДАРИШТЕ

Светска конференција позоришта за децу и младе ПРЕКРЕТНИЦА 2023/Assitej Artitic Gathering TURNING POINT 2023

АСИТЕЖ Србије, национални савез извођачких уметности за децу и младе који окупља домаће позоришне институције, независне трупе, као и уметнике и стручњаке појединце активне у овој области, домаћин је највећег светског догађаја у овој области Assitej Artistic Gathering, који се сваке године одржава у другом граду на свету, а у 2023. години то ће бити Београд и Нови Сад.

Чланица Извршног одбора АСИТЕЖ Србије Јована Ракић ће на 17. Звездаришту представити овај догађај чију окосницу чини специјално међународно издање ФАС (Фестивал Аситежа Србије), фестивала извођачких уметности за децу и младе.

Конференција ће окупити чак 500 учесника – уметника, продуцената, селектора и других експерата из области извођачких уметности за децу и младе из целог света, и допринеће већој видљивости и будућој мобилности представа и уметника из Србије и региона у свету. Учесници конференције ће током 6 дана, на више од 10 локација у Београду и Новом Саду, моћи да виде:

– 20 најбољих представа за децу и младе из Србије, региона и са свих континената

– 2 научне конференције – једну посвећену правима деце и младих на културу и уметност, а другу савременом сценском дизајну и новим технологијама у позоришту за младу публику

– резиденцијални програм за 23 млада позоришна уметника из целог света

– низ радионица, семинара, предавања, изложби, инсталација и других програма на најактуелније теме позоришта за децу и младе у свету и код нас.

Презентација Конференције и разговор одржаће се на Сцени Култ Театра Вук, 25. маја са почетком у 16 часова. Намењена је представницима позоришних институција и организација, уметницима, професионалцима у области извођачких уметности за децу и младе.

Диана Кржанић Тепавац, председница Аситежа Србије