АСТРОНОМСКА ШЕТЊА

Понедељак, 2. октобар у 10:00 ч.
Астрономска опсерваторија, Парк шума Звездара, Волгина 7

Ако нисте знали, општина Звездара (и Звездарска шума и наш фестивал) своје звездано име дугују Астрономској опсерваторији: 1932. године на брду које се тада звало Велики Врачар, на иницијативу Милана Недељковића, професора Универзитета у Београду, подигнута је астрономска опсерваторија. Опсерваторија је од првог дана била толико фасцинантна Београђанима да су крај у којем се налазила почели да називају Звездара, по звездарници.

У Астрономској шетњи кроз комплекс Опсерваторије основци ће сазнати шта је астрономија, каква све сазвежђа постоје, како се крећу планете и сателити, како настаје помрачење Сунца и Месеца, од чега се састоји реп комете, шта су супернове, како настају црне рупе… Имаће прилику да разгледају управну зграду, музејску поставку старих астрономских инструмената, библиотеку изузетне научно-стручне и архитектонске вредности, Велики рефрактор, највећи телескоп те врсте на Балкану и Мали рефрактор.

Комплекс опсерваторије је 2001. проглашен за споменик културе.

Астрономску шетњу ће водити Весна Мијатовић, библиотекарка и координаторка Музеја астрономије и Ненад Миловановић, астрофизичар.

Трајање: 40 минута
Препоручени узраст: 13+