ЗВЕЗДАРИШТЕ 2023 – ОДЛУКЕ СТРУЧНОГ ЖИРИЈА

 

Стручни жири 18. Дечјег позоришног фестивала ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ, у саставу: Јана Маричић, редитељка, председница жирија; Ђорђе Косић, драмски писац и Ања Алач Јосифовски, глумица, на седници, одржаној 4. октобра 2023. године, донео је следеће одлуке: 
 

 Да се специјална награда за костимографију додели Александри Лалић за представу “Снежна краљица” Малог Позоришта “Душко Радовић”.

Образложење: Александра Лалић је третманом костима као модних креација створила елементе који носе врхунску ликовност и разнобојну раскош високог естетског квалитета, не само као засебних уметничких креација, већ и у знаковитој коресподенцији са представом.

Да се Награда за креацију/анимацију лутака додели целом ауторском тиму за представу “Луда Шума” Завода КусКус.

Образложење: Ауторски тим представе “Луда шума” кроз имплементацију различитих врста инструмената у креацији и анимацију лутке нуди нов поглед на могућности представљања природе на сцени. Вешто компонована музика, доследно коришћење природних материјала у креацији лутака и паметна употреба различитих боја тонова како би се дочарала различита годишња доба, неки су од елемената по којима ћемо памтити “лутке-инструменте” ове представе.  

  • Да се Награда за глумца фестивала додели Немањи Оливерићу за више улога у представи „Хајди“, позоришта “Бошко Буха”.

Образложење:

Немања Оливерић истиче се у више улога у представи “Хајди”, а посебно у улози Хајдиног деде, где је вешто, истинито и емотивно, најпре приказао једног затвореног и строгог старца, коме се топлина и промена постепено увлаче у срце кроз пријатељство са Хајди. Изградњом оваквог лика и односа са насловном јунакињом, Оливерић је, увек са прецизном мером интензитета глумачких средстава, публици понудио емотивну подлогу за доживљавање катарзе на крају представе.

Да се Награда за глумицу фестивала додели Софији Мијатовић за улогу Акико у представи „Ја сам Акико“, у копродукцији Културног центра Панчево и Фестивала Еколошког позоришта за децу и младе ФЕП, Бачка Паланка.

Образложење:  Софија Мијатовић пажљиво и чврсто води целу представу мудрим дозирањем богатог емоционалног садржаја, све време одржавајући аутентичан контакт са публиком који одише спонтаношћу, а који ни једног тренутка не излази из света представе.

Да се Награда за текст додели Стефану Тићмију за текст представе “Ја сам Акико”, у копродукцији Културног центра Панчево и Фестивала Еколошког позоришта за децу и младе ФЕП, Бачка Паланка.

Образложење: Стефан Тићми је кроз оригиналан ауторски текст уз изузетно атмосферичан литерарни језик који плени поетским сликама и довитљивим играма речи, осликао необичан унутрашњи свет јунакиње Акико, у ком се открива могућност изласка из ригидних оквира света одраслих и брисања граница међу нацијама, али и интимних граница међу људима.

Да се Награда за режију додели Вањи Јовановићу за режију представе „Кафе краљевство“, Казалишта Лутака Задар, Хрватска.

Образложење: Вања Јовановић на зрео, прецизан, маштовит и изузетно духовит начин режира причу о једном необичном сну, где се вредност среће појединца ставља изнад друштвеног престижа и очекивања, и која комуницира са свим узрастима. Посебно истичемо софистицирано имплементирање идеолошког става представе које ни у једном тренутку не прераста у памфлетско.

Да се ГРАН ПРИ фестивала додели представи “Био једном један Лав“, Дјечијег позоришта Републике Српске, Бањалука, Република Српска, БиХ.

Образложење: За храбар излазак из оквира при модерној интерпретацији поезије Душка Радовића, примењивање принципа ритма, слике и мелодије те исте поезије на позориште, добила се једна интуитивна, необична, надахњујућа и узбудљива представа која оставља простор деци за интеракцију али и ушушкано праћење једне снолике приче, демонстрирајући храброст и промишљену заиграност као највише вредности театра.

У Београду, 4.10.2023.г.

Стручни жири:
Јана Маричић, редитељ
Ања Алач Јосифовски, глумица
Ђорђе Косић, драматург