Свезналиште

Чини се да је слоган овогодишњег Позоришта Звездаришта – Свезналиште потпуно адекватан.
А зашто? Зато што се у овогодишњој селекцији налазе неки егзотични, узбудљиви наслови. Много волимо Пинокија, Мачка у чизмама и Пепељугу, то смо и доказали на неким претходним издањима Звездаришта. Али сада смо, као што слоган и каже спремни за нека нова сазнања и свезнања, за нове приче, за које до сада можда нисмо чули. Тако ће дете које дође на фестивал моћи да се другарима у вртићу, школи или комшилуку похвали како зна причу о Квазимоду, београдској мумији или Оливеру Твисту.

Овогодишња селекција коју је зналачки сачинио Жељко Хубач доноси нам приче које су осмислили доиста велики писци, они који су стварали нове светове, уносећи у њих најдивније од себе. Деца ће тако на Звездаришту можда први пут чути за важна имена као што су Џек Лондон, Виктор Иго или Чарлс Дикенс, и пожелети да прочитају још нешто што су они написали, а реч је о ремек делима из разних епоха. Можда ће им се ипак највише допасти светови које стварају писци са нашег простора Јасминка Петровић или Ахмет Хромаџић, кога упоређују са Толкином. Да, биће заступљени многи жанрови, мелодрама, фантастика, али и мало мистике и хорора у страшним причама Хајнриха Хофмана.

Као и до сада биће заступљене и игране и луткарске и комбиноване представе за различите узрасте, па чак и за оне најмлађе, који су навршили тек једну годину.
Нису све представе на овогодишњем Звездаришту упориште нашле у причама или романима, неке могу да захвале и песмама и бројалицама, оним које детињство чине тако разиграним. Да, то је та митологија детињства у којој ће се препознати и маме и тате и остали. А ако маме и тате воле стрипове, можда ће им бити посебно драго ако се деци свиди представа инспирисана управо деветом уметношћу.

Чини се да ово Звездариште нуди свима нешто лепо и добро, да то проналази у класичним делима, прихаћеним од одрасле публике. Ипак, најважније сазнање биће оно које ће пренети глумци, сценографи, костимографи, музика, непосредно, у игри, уживо, пред нашим очима.
Ово Звездариште биће у знаку јубилеја, јер ћемо обележити тридесет година од доношења Конвенције Уједињених нација о правима детета, а једно од тих права, које Звездариште од почетка афирмише је право на културу. Отуда и дечији жири на фестивалу.

Још једно право детета је право на књигу. И Креативни центар, партнер фестивала од почетка, слави тридесет година, па ће фестивал одржати и неколико интерактивих радионица у вези са њиховим издањима.

Симболично, први дан фестивала биће 20. новембар, Светски дан детета. У том дану могу уживати и деца и њихови родитељи који се осећају као деца. А главна одлика деце је радозналост и жеља за новим сазнањима.

Зато ће ово Звездариште Свезналиште повезати велике и мале, позориште и књиге, историју и будућност и све нас заједно.

Ана Вучковић Денчић, књижевница