ЗВЕЗДАРИШТЕ 2019 – ОДЛУКЕ СТРУЧНОГ ЖИРИЈА

Стручни жири 16. Дечјег позоришног фестивала ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ, у саставу: Александра Гловацки, позоришна критичарка и драматуршкиња, Бојана Лазић, редитељка и Стефан Бундало, глумац, на седници, одржаној 25. новембра 2019. године, донео је следеће одлуке:

  • Да се Награда за АНИМАЦИЈУ ЛУТАКА додели ансамблу представе „На вуковом трагу“ Позоришта младих Нови Сад.
    Образложење: Не само анимацијом лутака, већ је коришћењем свих осталих сценских елемената целокупни ансамбл ове представе постигао висок уметнички ефекат, који може и треба да служи као пример приступа озбиљном дечјем позоришту.
  • Да се Награда за глумца фестивала додели Стефану Остојићу за улогу Чаробњака у представи „Извини мама“, Дечјег позоришта Суботица.
    Образложење: Ретко је данас видети овакво обиље сценског шарма и лакоће са покрићем, изнад свега озбиљност и емотивност у игри, коју је Стефан Остојић показао као Чаробњак.
  • Да се Награда за глумицу фестивала додели Викторији Палфи за улогу Васје у представи „Извини мама“, Дечјег позоришта Суботица.
    Образложење: Промишљено и прецизно, минималистичким средствима, Викторија Палфи успева убедљиво и са јаком емоцијом да прикаже комплексан однос малога Васје према свету који га окружује.
  • Да се Награда за режију додели Јакубу Максимову за режију представе „На вуковом трагу“,Позоришта младих Нови Сад.
    Образложење: Режија ове представе је једна од оних о којој се прича и причаће се, јер храбро и паметно подиже високе уметничке стандарде доброг позоришта за децу и позива све друге редитеље да прате овај квалитетан и посвећен уметнички траг.
  • Да се Специјална награда додели представи “Шарено дрво“ Позоришта за децу Крагујевац која најмлађе уводи у свет позоришта, стварајући тако будућу публику неоптерећену постојећим конвенцијама. Сматрамо да је оваква врста позоришта неопходна у смислу неговања неке будуће публике.
  • Да се GRAND PRIX фестивала додели представи „Извини мама“, Дечјег позоришта Суботица.
    Образложење: Оригиналним сценским језиком, ова представа оживљава старинску бајку, приближивши је савременом сензибилитету, и то кроз све сегменте: глумом, дизајном, атмосфером, звуком и важном поруком једнако актуелном данас као што је и некад била, како за мале тако и за велике.
  • Жири похваљује представу “Авантуре малога Јују“ Градског казалишта лутака Ријека, јер суптилним сценским језиком, а са свим позоришним елементима, нежно оживљава стару дечју песмицу. Жири посебно истиче завршну драматуршку интервенцију и њену снажну хуману поруку.

 

У Београду, 25.11.2019.г.

Александра Гловацки

Бојана Лазић

Стефан Бундало